Het ecologisch prijskaartje van ChatGPT: zoveel water en energie kost jouw mail met de bekende chatbox

ChatGPT heeft in recordtempo een enorme opmars gekend als een handige tool voor dagelijks gebruik. Hoewel het een zeer efficiënt hulpmiddel is, komt deze technologie met een aanzienlijke ecologische impact. Dat toont een nieuwe studie aan van de Universiteit van Riverside in Californië.

Onderzoeker Shaolei Ren berekende wat de ecologische voetafdruk is van een ChatGPT-antwoord van ongeveer honderd woorden. De resultaten tonen het energie- en waterverbruik dat de chatbox genereert. “Dit komt overeen met het verbruiken van een fles water en het inschakelen van 14 LED-lampen gedurende een uur”, legt de wetenschapper uit. En dit gaat om slechts één antwoord van honderd woorden, terwijl er wereldwijd miljoenen gebruikers zijn die de hele dag door beroep doen op ChatGPT.

Volgens Shaolei Ren zou als één op de tien Amerikaanse werknemers ChatGPT eens per week gebruikt om een e-mail te schrijven, dit leiden tot een verbruik van 435 miljoen liter water en 121.517 megawattuur elektriciteit in een jaar. Dat is genoeg elektriciteit om alle huishoudens in Washington D.C. 20 dagen van stroom te voorzien.

Maar waar komt dit water- en energieverbruik van ChatGPT vandaan? De oorzaak hiervan moet gezocht worden in de datacentra van kunstmatige intelligentie. Deze warmen enorm op tijdens het uitvoeren van opdrachten en berekeningen. Het koelen van de installaties om de temperatuur van de servers te verlagen, vereist grote hoeveelheden water. In landen waar elektriciteit goedkoop is, of waar waterschaarste heerst, worden vaak airconditioners gebruikt, die veel elektriciteit verbruiken.

Papier.be: papieren en digitale tools kunnen perfect hand in hand gaan

Papier.be erkent de kracht van digitale tools zoals ChatGPT, maar wijst ook op het belang van bewust omgaan met zowel papieren als digitale middelen. Hoewel digitale oplossingen efficiënt zijn, is het belangrijk om hun milieu-impact niet te onderschatten.

Door een evenwichtige keuze te maken tussen papier en digitaal, kunnen we een positieve bijdrage leveren aan het milieu zonder in te boeten aan efficiëntie. Of je nu brainstormt op papier of gebruikmaakt van ChatGPT, het is vooral belangrijk om bewust om te gaan met de tools die je kiest, want alles heeft een impact. Lees meer: https://www.papier.be/nl/paper-facts/de-perfecte-match-tussen-papier-en-digitaal/  

Bron: https://www.slate.fr/tech-internet/chercheur-calcul-empreinte-carbon-chat-gpt-ia-eau