Papierketen is pionier in kringloopeconomie
Alles begint met houtpulp als grondstof voor de productie van papier. Dat hout is een hernieuwbare1 en dus onuitputtelijke grondstof, op voorwaarde dat die afkomstig is uit bossen die steeds vaker gecertificeerd zijn als duurzaam. Dan is er oud papier. Dat is geen afval, maar ook een grondstof die eenvoudig gerecycleerd wordt voor de productie van nieuw papier. Deze gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen zijn het alfa en omega van de duurzaamheid van de papierketen.
De papierketen is een pionier in de circulaire of kringloopeconomie en ze vermijdt zoveel mogelijk het onnodige gebruik van grondstoffen uit het bos. In de klassieke lineaire economie waarin fossiele grondstoffen de hoofdrol spelen, eindigt het leven van een product na gebruik. Dat is niet het geval voor papier en karton. In Europa wordt liefst 72% van het papier en karton gerecycleerd, wat van de Europeanen de wereldwijde recyclagekampioenen maakt2. Jaarlijks wordt in België 1,7 miljoen ton oud papier en karton opgehaald3. Slechts 20% van het geproduceerde papier en karton kan niet gerecycleerd worden: mensen houden immers ook papierproducten bij (boeken, foto’s, kranten, …) en bepaalde papiersoorten, zoals toiletpapier en tissues, kunnen meestal niet worden gerecycleerd4.
Ruim de helft van de vezels waar papier van wordt gemaakt is afkomstig van oud papier5. Om de kwaliteit van papier en karton te garanderen, worden er ook verse houtvezels toegevoegd. De houtvezels uit gerecycleerd papier kunnen immers maar twee tot vijf keer hergebruikt worden6. Aan het einde van zijn levenscyclus is papier, dat bestaat uit plantaardige grondstoffen, ook op korte tijd biologisch afbreekbaar. Bovendien wordt zo’n 95% van het afval en de restproducten die ontstaan bij productie gevaloriseerd, bijvoorbeeld als bodemverbeteraar in de landbouw (kalk) of zelfs vulling voor de kattenbak7.
Het gebruik van hernieuwbare houtvezel en gerecycleerd oud papier en karton zijn niet de enige factoren die bijdragen tot de positieve impact van papier op het milieu. Ook het water- en energieverbruik vormen belangrijk aandachtspunten waar de papierketen actief aan werkt om haar een ecologische voetafdruk te verkleinen.
- Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Milieu. (2016). Hout als milieuvriendelijk materiaal. Geraadpleegd op 10 september 2020 van https://www.health.belgium.be/
- European Paper Recycling Council. (2020). European recycling rate increased to 72% in 2019. Geraadpleegd op 10 september 2020 van https://www.paperforrecycling.eu/
- inDUfed. (2017). Glas en papier: koplopers van de circulaire economie. Brussel, België: Firmin François.
- Cobelpa. (z.d.). De recyclage van oud papier. Geraadpleegd op 10 september 2020 van http://www.cobelpa.be/
- CEPI. (2018). Key statistics 2017. Geraadpleegd op 14 juli 2020 van https://www.cepi.org/
- Cobelpa. (z.d.). De recyclage van oud papier. Geraadpleegd op 10 september 2020 van http://www.cobelpa.be/
- inDUfed. (2017). Glas en papier: koplopers van de circulaire economie. Brussel, België: Firmin François.